joi, 6 iunie 2013

Oraşul Friesach

Primăvara a trecut.Peste stăncile şi pădurile de  de brazi se aşterne o lumină caldă precedată de rouă binefăcătoare .In fiecare dimineaţă simţi natura cum intinereşte .Pomii fructiferi s-au impodobit cu flori bogate şi s-au scuturat .Acum se coc fructele suculente bogate in vitamine.Iarba cosită proaspăt creşte in căteva  zile şi  acoperă pămăntul gras cu frunze bogate şi flori.Plouă in fiecare zi.Brazii imprăştie o miresmă de nedescris.Praful galben ieşit din inflorescenţa lor se aşează pe trotuare, pe case ,pe maşini şi pe luciul apei .Aerul ozonat ne inţeapă nările.Aşa s-ar caracteriza , intr-o manieră succintă,cel mai vechi oraş din Austria.Oraşul Friesach ,este o aşezare intr-o zonă muntoasă deosebită.Ludwig des Deutschen are cel mai vechi document cu denumirea oraşului.Oraşul Friesach este primul oraş in vechiul centru regal.Aici, oamenii au construit castele din blocuri de piatră şi mănăstiri.Două dintre cele mai importante sunt aflate la marginile unui canal cu apă ce inconjoară vechiul fort.Fortul a fost construit tot din blocuri de piatră.Accesul in incinta fortului se face numai peste un pod din lemn masiv.Pe vremuri ,acest pod se ridica şi rămănea numai canalul cu apă care inconjura fortul.In fort oamenii aveau casele,centrele comerciale meşteşugăreşti,manufacturi şi un loc pentru indreptarea pedepselor.Nume de referinţă ale acestei perioade sunt Ludwig des Deutschen ,Kaiser Konrad II ,episcopul de Gurk,Gunter von Kroppfeld .Oraşul a fost invadat de turci.Religia şi portul tradiţional sunt şi astăzi foarte bine respectate.Vinul este la mare cinste.Pentru a cinsti cum se cuvine producţia viticolă , am să vă preyint o reţetă culinară unde vinul este ingredientă de bază.
Sos pentru carne de vită
1 kg. de portocale
1 sticlă de vin alb
un praf de sare
un praf de piper
muştar
usturoi
lămăi
carne de vită
Se fierb portocalele 10 minute.Se freacă compoziţia cu mixerul.Se adaugă vinul şi se amestecă in continuare.Se adaugă suc de lămăie ,sare,piper şi muştar după gust.Se serveşte ca sos pentru friptură de vită şi plăcinte cu carne de vănat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu