Am ales o tema mai dura.Desi este toamna si putem sa scriem reportaje despre peisajul plin de culoare ,despre frunza ruginie din podgorii sau despre recoltele care au fost duse cu grija in hambare ,purcedem la poarta unui penitenciar din Ploiesti pentru a ilustra cate ceva din viata persoanelor care sunt in spatele acestei porti.
Sunt intampinata de doamna Comnea Cristina,purtator de cuvant al Penitenciarului Ploiesti.Mai intai un mic istoric al Penitenciarului Ploiesti.Penitenciarul Ploiesti fiinteaza inca din anul 1880.In anul 1977 a fost desfiintat urmand sa fie reinfiintat in anul 1994.Primii detinuti au venit in acest spatiu in anul 1996.Sunt detinuti care au savarsit fapte grave sau mai putin grave.Care au avut sau au profesii importante sau mai putin importante.Mergem intr-o camera unde incepem interviul.
-Doamna Cristina Comnea,exista o batalie partial vizibila intre aceste persoane?
-Nu exista asa ceva.Detinutii se inteleg bine,au sefi de camera a caror sarcina este sa-i ajute in tot ceea ce intreprind,nu sunt recalcitranti,se ajuta intre ei.
-Se realizeaza comunitati de opinie intre aceste persoane?
-Detinutii provin din familii dezorganizate ,din anumite etnii si au diferite orientari religioase.Nu li se impune o anumita religie sau un anumit fel de gandire.
-De ce majoritatea detinutilor sunt tineri?
-Din cauza lipsei de educatie ,a lipsurilor materiale.In penitenciar sunt supraveghiati in permanenta si indrumati de personalul inchisorii si seful de camera pentru un comportament total nou.
-Acesti tineri sunt indrumati catre meserii?
-Da.In fiecare an sunt programe de scolarizare ,indrumare catre noi meserii (cursuri de sudori,legumicultori).Scolarizarea se face impreuna cu Inspectoratul Judetean Prahova,AJOFM-Bursa locurilor de munca.Sunt evaluati de Comisia de individualizare a pedepsei .Se stabileste si gradul de periculozitate a individului.Detinutii care au un regim deschis au posibilitatea sa lucreze in afara penitenciarului in anumite puncte de lucru.Sunt remunerati conform legilorin vigoare(Hotararea 1113/11/2010).Detinutii beneficiaza de asistenta psihologica.
-Ce impact are asupra lor confruntarea cu detentia?Cum constientizeaza?
-Detinutii cand ajung in penitenciar sunt constienti de faptele lor.De multe ori sunt bulversati .Multi dintre ei cand sunt intrebati de ce au comis acele fapte ,plang si devin foarte sensibili si neajutorati.Datorita asistentei psihologice cei care au savarsit fapte grave se schimba radical si se supun regulilor penitenciarului,invatand noi meserii.Se fac folositori oferind tot ce este mai bun in ei.Nu exista nicio tentativa de suicid.Persoanele carfe au un regim special sunt tinute separat.
Exista propaganda politica?
-Datorita Legii 293/2004 -modificata-nu se pot desfasura activitati politice.
-Sunteti pentru ingrosarea randurilor persoanelor infractoare ,pentru orchestrarea care permite repetarea mesajelor ajungandu-se la o adevarata contaminare?
-prin Legea 275/2006 -exista prevazut clar regimul pentru persoanele detinute.
Legea 293/2004/art.49,lit.a-este interzis sa se instige si sa se exercite sau sa se tolereze acte de tortura sau orice forme de tratament imoral.
Legea 293/2004/art.49,lit.e-este interzis sa faca parte din partide,formatiuni sau organizatii politice.
-Detinutii au tentative de evadare?
-Din anul 2006 nu a mai evadat nimeni.
-Frica,anxietatea,raman una dintre sursele manipularii?Exista manipulare experimentala intre detinuti?
-Nu exista frica,anxietate ,totul desfasurandu-se in limitele legii.
Reprezentantul de camera care este ales in mod liberal rezolva toate problemele detinutilor.Ii ajuta sa scrie petitii si cereri pentru nevoile lor personale.
-Penitenciarul se autofinanteaza?
-Pe anul 2010 a fost 3% din bugetul veniturilor proprii ale penitenciarului si 97% din bugetul de stat.
-Va multumesc doamna Cristina Comnea pentru interviu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu